Thomson Reuters- US News & World Reports Dünyanın En İyi Üniversiteleri Listesi’ni açıkladı

Araştırma ağırlıklı kriterlerden oluşturulan US World & News Report listesinde Türkiye’den 11 üniversite bulunuyor. Boğaziçi Üniversitesi dünyada 220. , Türkiye üniversiteleri arasında ise 2. sırada yer alıyor.

US News & World Report dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasını açıkladı. Sıralamada Türkiye’den 11 üniversite bulunurken, Boğaziçi Üniversitesi 2. sırada yer aldı.

Thomson Reuters işbirliği ile US News & World Report sitesinin hazırladığı Dünyanın En İyi Üniversiteleri listesi açıklandı. Thomson Reuters Incites’ın analizleriyle seçilen 1000 üniversitenin bulunduğu değerlendirmede  57 ülkeden 750 üniversitenin en iyiler sıralamasında yer aldığı sıralama geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Thomson Reuters saygınlık anketi ile oluşturulan ilk 200 üniversite sıralaması ile oluşturulan değerlendirme havuzunda yer alan üniversiteler daha sonra 2009-2013 yılları arasında yaptıkları yayın sayıları ile ölçüldü. Yüksek atıf alan CERN deneyleri makaleleri de değerlendirmede kullanıldı.

Yapılan sıralamada kullanılan değerlendirme ölçütleri şöyle:

Global araştırma saygınlığı (%12.5), bölgesel araştırma saygınlığı (%12.5), yayınlar(%10), kitaplar (%2.5), konferans bildirileri (%2.5), normalize edilmiş atıf etkisi (%10), toplam atıflar (%7.5), en çok atıf alanlar arasında %10’a giren yayın oranı(%12.5), uluslararası işbirlikleri %10), doktora mezun sayısı (%5), öğretim üyesi başına düşen doktora mezun sayısı (%5).

Araştırma ağırlıklı kriterlerden oluşturulan US World & News Report listesinde Türkiye’den 11 üniversite yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin 56.8 puanla dünyada 220. olarak yer aldığı sıralamada Türkiye’de 2. sırada yer aldı.

ODTÜ’nün 57.1 puanla 1. olduğu Türkiye sıralamasında, İstanbul Teknik Üniversitesi (53.6), Bilkent Üniversitesi (47.9), Ege Üniversitesi (42.8), İstanbul Üniversitesi (40.7), Ankara Üniversitesi (40.6), Hacettepe Üniversitesi (39.3), Gazi Üniversitesi (35) ve Yıldız Teknik Üniversitesi (33.8) de yer aldı. Fırat Üniversitesi’yse mühendislik alanında 53.9 puanla sıralamada yer aldı.