Türkiye’de depremler üç günlük ATAG Çalıştayı’nda tartışılıyor

Türkiye’de tektonik ve deprem alanında çok disiplinli araştırmaların geliştirilmesine öncelik etmek için 1997’de kurulan Aktif Tektonik Araştırma Grubu’nun (ATAG) 26’ncı dönem çalıştayı 1 ve 3 Kasım arasında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü’nde düzenleniyor. Ulusal çapta alanın önde gelen uzmanlarının buluştuğu etkinlikte konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, “Türkiye’de son dönemlerde yaşadığımız büyük depremler aktif tektonik konusunda yapılan çalışmaların gerekliliğini vurguluyor” dedi.
undefined

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) himayesinde bu yıl 26’ncısı Kandilli Kampüs'te düzenlenen ATAG-26 Çalıştayı, aktif tektonik alanlarında çalışan önde gelen bilim insanı ve uzmanlarını buluşturuyor. Son dönemde Türkiye ve çevresindeki aktif tektonik sistemlerin güncel veri ve bulgularla analiz edileceği çalıştayda, yeni araştırmalar tüm boyutlarıyla tartışılıyor. 

“AKTİF TEKTONİK ÇALIŞMALARININ ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMİ ANLAŞILIYOR”

Çalıştayın 1 Kasım’da düzenlenen açılışında konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, depremlerin Türkiye’deki yıkıcı etkilerine vurgu yaptı. Alanda ortaya konan çalışmaların bu tarz bilimsel etkinliklerle ele alınmasının önemine işaret eden Rektör Prof. Dr. Mehmet Naci İnci şunları söyledi:

“ATAG, merhum Prof. Dr. Aykut Barka’nın önderliğinde Türkiye'de depremle ilgili çeşitli bilim dallarındaki araştırmacıları bir araya getiren bir gönüllülük esasına dayalı olarak 1997’de kuruldu. ATAG’ın amacı ülkemizde tektonik ve deprem konusunda çok disiplinli, bilimsel araştırmaların geliştirilmesine öncülük etmek ve ulusal düzeyde bilgi birikiminin arttırılması için araştırmacılar ile kurum ve kuruluşlar arasında iş birliği imkânları ve bilgi iletişimini gerçekleştirmek. Ayrıca genç araştırmacıları teşvik etmek, yönlendirmek de grubun amaçları arasında yer alıyor. Aktif tektonik alanındaki araştırmalar özellikle ülkemizde son yıllarda meydana gelen Gölcük, Düzce, Van ve son yaşandığımız Kahramanmaraş depremlerinden sonra daha da önem kazandı. Ülkemizde özellikle son 20 yılda ekipman, uydu ve iletişim teknolojilerinin gelişmesine bağlı olarak aktif tektonik depremsellik ve sismoloji konularında hızlı adımlar atılırken, alandaki çalışmalar sayesinde değerli bilgilere ulaşıldı. Bu açıdan bakıldığında ATAG çalıştaylarının ülkemizde bu konuda var olan önemli bir boşluğu doldurduğu görüyoruz. 26 yıldır devam eden bu toplantıların önemini bu nedenle bir kez daha vurgulamak istiyorum.“

“GÜNCEL ÇALIŞMALAR ELE ALINACAK”

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener de çalıştayda aktif tektonik alanındaki güncel çalışmaların tüm boyutlarıyla tartışılacağını ifade ederek, “Aktif tektonik alanında güncel çalışmaların tartışıldığı, yeni gelişmelerin sunulduğu, sadece tamamlanmış çalışmalar değil, olgunlaşmakta olan çalışmaların da ele alındığı bir platformdayız. Hepimizin bildiği gibi eski öğretim üyelerimizden ve özellikle bu oluşumun oluşmasına büyük katkı sağlayan Prof. Dr. Aykut Barka'yı rahmetle ve minnetle anmak istiyorum. Üniversitemize büyük emekleri olan hocamız doktora tezimde jüri olarak da yer almıştı. Üç günlük bu çalıştayda üç çağrı bildirisi, 34 sözlü, 10 tane de poster bildirisiyle toplamda 47 çalışmayı dinlemek, izlemek ve bilgi edinme şansı bulacağız” diye konuştu.